Zwemmen leren

Alle honden kunnen zwemmen. Dat is waar, maar niet alle honden vinden het even leuk of kunnen het even goed! Sommige honden moeten het leren om zwemmen leuk te vinden.

Verdrinken
Soms zie je wel eens een hond in een vijver sloot zwemmen. Iedereen staat dan aan de kant te kijken en te genieten van hoe leuk het toch wel is. Als je naar de hond kijkt zie je dat hij manmoedig met de voorpoten spettert om vooruit te komen. Wat de eigenaar niet weet is dat wanneer de hond met zijn voorpoten zo op het water spettert, hij met zijn achterste schuin naar beneden in het water hangt. Met zijn voorpoten probeert hij dan uit alle macht boven water de blijven. De hond is eigenlijk bezig met gecontroleerd verdrinken! Hij dreigt achterwaarts als een duikboot naar de bodem te zakken. Daar is voor de hond geen lol aan.

Tot aan de borstkast
Rondspetteren in het water kan iedere hond wel, goed leren zwemmen heeft soms een handje hulp nodig. Als een pup niet voor ongeveer de vierde maand heeft leren zwemmen zal hij op latere leeftijd waarschijnlijk niet meer vrijwillig in het water duiken. Honden die het niet geleerd hebben, vertonen karakteristiek gedrag. Ze lopen het water in tot het aan de borstkast komt. Dan stoppen ze. Dieper gaan ze er niet in! Stel je voor, hij zakt immers steeds verder in de ondergrond weg. Geen denken aan dat hij doorloopt! Zo’n hond zal nooit met een aanloop het water in springen, achter een stok aan die je gooit.

Puppyzwemles
Veel puppyeigenaren vergeten te oefenen met zwemmen met hun puppy. Misschien is het water te koud of kreeg je de pup in de winter. Maar in de warmere maanden kun je je hond helpen om zwemmen leuk te vinden.

Net zoals bij kleine kinderen is er zoiets als watergewenning voor jonge honden nodig wil men later problemen vermijden. Hierbij maken we gebruik van het natuurlijk instinct van de pup om u overal te volgen. Met waterwerk kan worden gestart zodra een pup al zijn vaccinaties heeft gehad, dus vaak al op een leeftijd van twaalf weken.

In de eerste fase zoeken we een plaats op waar na regenval plassen aanwezig zijn. We wandelen er met onze pup in onze nabijheid gewoon door. Hierbij geven we zelf geen overdadige aandacht aan het feit dat de pup opeens nat wordt aan zijn voetjes en buikje. Voor ons is het de normaalste zaak, voor hem moet het dit ook zijn. Lukt dit iets minder dan gaan we de pup iets meer aanmoedigen of eventueel met een snoepje of speeltje in de hand met ons meelokken.

De meeste hondjes vinden dit zalig: stoeien in het water ! Uiteraard gaan we er van uit dat we dit spelletje niet spelen op ijskoude dagen.

Stel dat deze simpele aanpak niet onmiddellijk werkt: het hondje rent onmiddellijk naar de oever of blijft stokstijf staan. We gaan op dat moment niet ongerust worden. Wellicht is de pup nog te jong ? Misschien is de band met zijn baasje nog niet sterk genoeg ? Laat de pup wat tijd en probeer het enkele weken later nog eens. Veel kans dat hij het dan wel plezierig vindt.

Tweede fase
In de tweede fase draag je je puppy horizontaal op je beide handen als je het water in stapt. Langzaam laat je dan je snoepie in het water zakken en ondersteunt hem met je handen. Heel geleidelijk laat je de handen onder hem uit zakken. En dan drijft hij horizontaal in het water. Als vanzelf probeert de in het water drijvende hond te lopen, als een natuurlijke reflex. Dat heet zwemmen! Als je dat enkele keren oefent leert hij al gauw enthousiast achter een stok aan het water in te gaan.

Derde fase

In de volgende fase zoeken we een water met een aflopende oever en wandelen we met onze pup gewoon het water in. We zorgen ervoor dat hij zeker de eerste meters nog vaste grond onder de voeten heeft. Na enkele keren in en uit het water gelopen te hebben, gaan we net ietsje dieper. De pup volgt ons zoals voorheen en zal ineens geen grond meer voelen. Als wij ons op dat ogenblijk gedragen alsof dit de normaalste zaak van de wereld is, zal de pup in bijna alle gevallen een metertje met ons mee zwemmen. Uiteraard is hier timing en dosering van groot belang. Bij de opvoeding van een hond is het woordje “TE” altijd uit de boze. Als dit allemaal goed gaat, kunnen we zelfs een speeltje (tak, bal) een halve meter voor het hondje werpen. Als de pup op het droge het apporteerspelletje al leerde, zal hij nu ook naar het voorwerp happen en zich ermee naar ons toekeren.

Bij problemen kan een oudere hond soms nuttige diensten bewijzen. Een pup die aanvankelijk afwachtend is op de oever, kan wellicht gestimuleerd worden als hij een oudere viervoeter te water ziet gaan. Ook voor de rust kan de oudere hond gebruikt worden. Die krijgt als opdracht om de geworpen speeltjes uit het water te halen terwijl de jonge spruit rustig mag toekijken.

Welke honden mogen of kunnen niet zwemmen?
• Honden, die door het water last krijgen van oren of diarree met of  zonder braken.
• Honden: met een korte snuit b.v. de Engelse Bulldog en de Boston Terriër en  met korte poten en een zwaar lijf.
• Honden die verzot op water zijn en er wel induiken maar niet kunnen  zwemmen. Dus kijk of uw hond kan zwemmen en zijn / haar kop boven  water kan houden. Zwemmen is niet alleen met de voorpoten spartelen.  Ook de achterpoten moeten krachtige voortstuwende bewegingen maken.

Wanneer kan je best je hond niet laten zwemmen?
• Niet in erg koud water, want dan kunnen de spieren verkrampen.
• Niet als het water in een meer aan het eind van de zomer zo opgewarmd is dat  een flinke algengroei heeft plaats gevonden. Hier kunnen honden jeuk van  krijgen.
• Niet als de zee te ruw is of in geval van aflandige wind of een sterke  onderstroming.
• Niet als de hond ziek is of een hele slechte conditie heeft, want zwemmen kost  veel meer energie dan bijvoorbeeld naast de fiets lopen.
• Zeewater is prima om u hond in laten te zwemmen. Maar pas op dat u hond er  niet teveel van zeewater drinkt. De hond kan daar behoorlijk ziek van worden.  Gaat u dus aan zee met de hond zwemmen neem dan een fles drinkwater mee.  Als u merkt dat de hond dorst heeft laat u de hond drinken. Blijft u hond  zeewater happen? Haal hem uit de zee.

Veiligheid
Veel honden vinden het leuk stokken en andere dingen uit het water te halen. Maar denk eraan dat ze, net als ons, moe kunnen worden of kramp krijgen. Let vooral op met puppy’s, oudere honden en smallere rassen. Zij mogen zich niet forceren. Gooi je hond ook nooit zomaar in het water !